Khamis, 30 Julai 2020

Sejarah Sports Massage di Malaysia

Dalam masa sekarang ni memang banyak kita dapat jumpa sports massage di mana-mana di Malaysia. Boleh dikatakan disetiap negeri ada sahaja pengamal-pengamal atau dikenali juga sebagai sports masseur yang boleh kita jumpa dan dapatkan perkhidmatannya.

Ini kerana teknik-teknik dalam sports massage sangat praktikal dan bersesuaian untuk semua golongan dan bukannya terhad atau ekslusif untuk atlet sahaja. Bagi mereka-mereka yang pernah rasakan sports massage pasti anda setuju dengan pendapat kami.

Sejarah Sports Massage di Malaysia.

Sports massage bukanlah perkara baharu di negara kita. Ia bermula pada 1996 dimana pihak Majlis Sukan Negara(MSN) telah menghantar beberapa orang ke Australia untuk mempelajari teknik-teknik spesifik sports massage untuk di praktikkan kepada atlet elit Malaysia ketika itu untuk persiapan ke Sukan Commonwealth 1998 yang mana kita menjadi tuan rumah untuk julung kalinya.

Dan sepertimana yang kita sedia maklum, atlet-atlet negara kita telah mengumpul 10 pingat emas keseluruhan dan itu merupakan pencapaian yang paling tinggi bagi kontinjen Malaysia sejak pertama kali menyertai Sukan Commonwealth. Masih ingatkah anda dengan nama-nama seperti Sapok Biki, G. Saravanan, Nurul Huda Baharin dan pasukan gimrama yang diangotai oleh gimnas muda terbaik negara seperti Sarina Sundara Rajah, Thye Chee Kiat, El Regina Tajudin dan Carolyn Au-Yong.

Sejak daripada itu, penggunaan sports massage menjadi satu elemen penting dalam aspek penyediaan atlet malah untuk pertandingan juga. Jadi, bagi mereka-meraka yang mementingkan peningkatan prestasi dalam aktiviti fizikal sebaiknya terapkan elemen sports massage dalam komponen latihan supaya matlamat untuk mencapai sasaran menjadi kenyataan.

Kami sediakan video untuk penerangan lebih lanjut mengenai sports massage untuk rujukan anda bagi meningkatkan kefahaman dan kesedaran kepenting sports massage.


0 ulasan: