Selasa, 30 Disember 2014

Tahukah anda apa itu Myofascial Release?


Myofascial Release adalah teknik hands-on yang selamat dan amat berkesan melibatkan mengenakan tekanan yang lembut secara berterusan ke dalam sekatan tisu penghubung Myofascial untuk menghapuskan kesakitan dan memulihkan pergerakan.

Trauma, tindak balas keradangan, dan / atau prosedur pembedahan menyebabkan sekatan Myofascial yang boleh menghasilkan tekanan tegangan kira-kira 2,000 paun per inci persegi pada struktur sensitif sakit yang tidak muncul dalam banyak ujian standard (x-ray, myelograms, imbasan CAT, Electromyography, dll).


Untuk memahami apa Myofascial Release dan mengapa ia berfungsi, anda perlu memahami sedikit tentang fascia. Fascia adalah tisu nipis yang meliputi semua organ-organ badan. Tisu ini merangkumi setiap otot dan setiap serat dalam setiap otot. Semasa semua otot meregang, sebenarnya regangan fascia dan otot iaitu unit myofascial. Apabila otot cedera, gentian otot dan fascia yang mengelilingi ia menjadi pendek dan ketat. Tekanan/ stress yang tidak sekata boleh dihantar melalui fascia ke bahagian badan yang lain, menyebabkan kesakitan dan pelbagai gejala-gejala lain di kawasan yang anda sering tidak inginkan.  Myofascial Relase merawat gejala-gejala ini dengan melepaskan gentian otot dan fascia yang tidak sekata(ketat dan memendek) dalam fascia yang cedera.


Kebaikan Release Myofascial.
1. Membetulkan ketidakseimbangan otot
2. Meningkatkan julat gerakan sendi
3. Mengurangkan kesakitan otot
4. Mengurangkan neuromuskular hipertonik
5. Meningkatkan kebolehpanjangan persimpangan musculotendinous
6. Meningkatkan effiency neuromuskular
7. Mengekalkan panjang otot berfungsi normal0 ulasan: