Selasa, 30 Disember 2014

Sport Massage Ironman Langkawi International 2014


Pada 27 September 2014 Team Terapi Sukan SDF telah terlibat dalam memberikan pekhidmatan urutan sukan bersempena dengan kejohanan Ironman Langkawi International 2014 yang diadakan di Dataran Helang, Pulau Langkawi Kedah.

Seramai 19 juru urut telah di hantar untuk tugasan itu bekerjasama dengan pihak penganjur serta juru urut dari Medicine, Massage and Rehabilitation Sdn Bhd. Penglibatan kami adalah untuk memberikan urutan sukan kepada peserta kejohanan sebaik sahaja peserta-peserta menamatkan perlumbaan.

Sepertimana kita sedia maklum kejohanan Ironman ini memerlukan ketahanan fizikal dan mental pada tahap yang paling tinggi apabila melibatkan gabungan tiga acara iaitu berenang sejauh 3.8 kilometer, berbasikal sejauh 108 kilometer dan berlari  sejauh 42 kilometer.

Sebaik sahaja peserta menamatkan perlumbaan mereka semua akan diberikan urutan sukan yang mampu mengembalikan keupayaan otot serta sendi kepada penggunaan sediakala. Keperluan urutan sukan adalah sangat penting bagi atlet yang terlibat dalam acara seperti ini.


Kami bermula menjalankan tugas pada jam 3 petang dan berterusan sehingga jam 2 pagi hari berikutnya. Selama 12 jam bertugas tanpa henti dari peserta pertama menamatkan perlumbaan sehingga peserta terakhir tiba di garisan penamat.

0 ulasan: