Selasa, 30 Disember 2014

Latihan Gym Untuk Badan Sado!

Seperti yang kita sedia maklum, ramai rakyat Malaysia yang melibatkan diri dalam latihan-latihan bebanan di gym. Kebiasaan yang datang ke gym adalah untuk membina otot dan meningkatkan kekuatan tubuh badan. 

Terdapat banyak latihan yang boleh dilakukan akan tetapi latihan hendaklah bersesuaian dengan tahap fizikal seseorang. Keupayaan seseorang adalah berbeza antara satu sama lain. Sebab itu pentingnya mengetahui tentang konsep latihan atau prinsip latihan tersebut.

Konsep latihan bagi meningkatkan kekuatan adalah berbeza dengan konsep latihan untuk menaikkan saiz otot. Ianya tidak sama. Terdapat sesetengah orang yang hanya inginkan bentuk badan yang kecil tetapi sado dan ada juga mahukan saiz otot yang besar. Jadi, dalam hal ini konsep latihan bebanan adalah satu perkara yang penting.

Didalam membentuk satu design program latihan bebanan, individu tersebut perlu tahu mengenai 1 RM bagi dirinya. Dari 1 RM tersebut barulah dapat mencipta konsep latihan didalam design latihan nanti. 

1RM adalah One Repetition Maximum atau dalam bahasa mudahnya adalah bebanan maksimum yang mampu dilakukan oleh individu.

Sebagai contoh: 

1 RM bagi Biceps Curl bgi Ali adalah 100lbs.

Untuk melakukan war-up: Ali hanya perlu menangkat bebanan 50% dari 1RM tersebut.
Untuk meningkatkan kekuatan otot: 70% dari 1RM iaitu 70% x 100lbs = 70 lbs (15 reps)
Untuk membentuk otot: 80% dari 1RM iaitu 80% X 100lbs = 80lbs (8-10 reps)
Untuk membesarkan otot: 90% dari 1RM iaitu 90% X 100lbs = 90lbs (4 reps)

Jadi disini kami sertakan satu cadangan program latihan yang boleh dilakukan oleh anda jika anda pergi ke gym atau anda boleh juga lakukan dirumah. Konsep latihan ini adalah konsep latihan total body dimana ianya adalah salah satu konsep latihan yang terbaik untuk diamalkan kerana fokus terhadap semua otot-otot penting di dalam membentuk tubuh badan yang sado.


Bagi mereka yang tidak memahami terms latihan di atas, kami sertakan gambar rajah di bawah sebagai rujukan.

0 ulasan: