Selasa, 30 Disember 2014

Kebaikan Cili Yang Mungkin Anda Tidak Tahu


Manfaat Kesihatan memakan cili didokumenkan dengan baik tetapi hanya sedikit infomasi diketahui, walaupun banyak dan mendalam cara-cara dimana cili dikenali sebagai agen dalam membantu, melegakan dan mencegah banyak masalah kesihatan.
Komponen utama dalam cili adalah kimia yang dipanggil Capsaicin, yang menyebabkan ia panas yang melampau apabila dirasai.

Tetapi apa lagi yang Capsaicin lakukan?

Merendahkan Tahap Gula Di dalam Darah
Makan cili boleh memberi kesan yang sangat positif ke atas orang-orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau mengalami diabetes, mengikut kepada satu pasukan penyelidik di University of Tasmania, yang melakukan penyelidikan dan diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, pada bulan Julai 2006.

Kajian yang dijalankan menghasilkan bahawa pemakanan yang pedas (mengandungi cili) dengan ketara boleh membantu mengawal paras insulin selepas makan.
Data sebenar yang dikumpul menunjukkan bahawa selepas makan Cili, jumlah insulin yang diperlukan untuk menurunkan paras gula dalam darah berjaya dikurangkan sebanyak 60%.
Cara yang tepat bagaimana Cili bertindak untuk mengurangkan keperluan insulin masih tidak difahami sepenuhnya lagi, tetapi ia sudah tentu memberikan berita baik untuk orang-orang yang mempunyai kencing manis, keadaan ini memang boleh dilakukan degan menggalakkan pemakanan yang pedas dikalangan kita rakyat Malaysia.

Meningkatkan Kesihatan Jantung, Menigkatkan Peredaran Darah, Mencairkan Darah dan Membantu Mengelakkan Strok
Sebagai penggalak peredaran darah, cili mempunyai kesan dramatik pada kesihatan anda dengan membantu untuk merangsang peredaran dan juga bertindak sebagai menipiskan darah untuk membantu melindungi daripada strok.
A neurologi mengatakan bahawa jika anda mengenal pasti tanda-tanda dan mendiagnosis strok dan merawat dalam masa 3 jam, kesan boleh benar-benar berubah. PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang; anda boleh bertaruh bahawa sekurang-kurangnya satu nyawa akan diselamatkan.

Mengurangkan Sakit & Keradangan
Capsaicin terkenal dengan kangungan Neuropeptide yang berkait dengan proses keradangan. Cili memainkan peranan dalam merubah protein plasma seperti yang telah dilaporkan oleh pesakit dengan penyakit auto-radang seperti rheumatoid dan arthritis. Pengambilan tetap cili boleh membantu untuk mengurangkan kesan penyakit-penyakit tersebut pada badan.
Capsaicin juga didapati mampu memberikan kelegaan kesakitan yang berkesan tanpa kesan kebas yang biasanya dikaitkan dengan anestetik, dan ketidakupayaan dalam beberapa kes, bersama dengan kesan-kesan sedatif biasa beberapa ubat penahan sakit.

Penyelidik di Universiti Havard baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka percaya Capsaicin boleh digunakan untuk mensasarkan reseptor kesakitan, tanpa memberi kesan kepada sel-sel saraf dan menyebabkan kesan sampingan yang dinyatakan di atas.
Banyak ubat penahan sakit yang digunakan sekarang hari ini menjejaskan kecerdasan mental, dan keupayaan pesakit untuk berfungsi dengan baik selepas pengambilannya. Capsaicin boleh memberikan alternatif yang selamat untuk kesan-kesan sampingan yang tidak menyenangkan dan tidak selesa yang berkaitan dengan ubat penahan sakit yang lain.

Bertindak sebagai Terapeutik & Relaxant
Banyak kajian kini menunjukkan bahawa Cili boleh mempunyai kesan terapeutik pada badan, membolehkan seseorang untuk berehat dengan lebih mudah.
Terdapat bahan kimia semula jadi di dalam Capsaicin yang dikenali sebagai Bahan P, yang terlibat dalam penghantaran dan persepsi kesakitan. Hasilnya Cili boleh berguna dalam mengurangkan dan mencegah masalah yang sama seperti sakit kepala, migrain dan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh masalah sinus, yang membolehkan seseorang untuk berehat dengan lebih mudah.
Capsaicin juga mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang, yang menyebabkannya sangat sempurna untuk melegakan keadaan seperti usus, neuropati yang disebabkan oleh tercetusnya penyakit kencing manis dan psoriasis.

Membantu Penghadaman
Cili membuka saluran hidung anda dengan cepat dan berkesan, membolehkan anda untuk bernafas dengan lebih mudah.

Menghadkan Menyebar Kanser Prostat
Pengkaji kanser menerbitkan kajian pada Mac 2006 yang menyimpulkan bahawa Capsaicin membantu menghentikan penyebaran kanser prostat. Capsaicin yang terdapat dalam Cili membunuh dua kedua-dua jenis sel utama dalam sel kanser prostat.

"Ia juga secara mendadak memperlahankan perkembangan tumor prostat dibentuk didalam sel  manusia sepertimana kajian yang dijalankan terhadap tikus" kata Lehmann Soeren Lehmann, M.D., Ph.D., visiting scientist at the Cedars-Sinai Medical Center and the UCLA School of Medicine
Dos pada tikus yang menghasilkan kesan-kesan ini secara kasar bersamaan dengan kira-kira 5 Habanero Peppers seminggu untuk seorang lelaki dewasa biasa.

Manfaat kesihatan Lain-lain
Cili Membantu Membakar Lemak
Capsaicin juga sebatian termogenik, dan meningkatkan kadar metabolisme, yang membantu dalam proses pembakaran lemak. Kajian mendedahkan bahawa makan cili boleh meningkatkan kadar metabolisme anda sehingga 23% selama 3 jam.

Kesan lain


Akhir sekali, makan Cili mampu untuk menurunkan kolesterol dan untuk mengurangkan jumlah fibrin di dalam darah. Hasilnya, ia mampu mengurangkan kecenderungan darah untuk membeku.

0 ulasan: