Selasa, 30 Disember 2014

Apa itu Urutan Sukan?

Urutan sukan adalah sejenis urutan yang khusus disesuaikan dengan kecederaan atau penyakit yang berkaitan dengan sukan. Ia tidak bertujuan untuk menjadi urutan yang merehatkan dan sememangnya ia boleh menjadi agak kuat pada masa-masa tertentu. Berbeza dengan namanya, urutan sukan tidak hanya digunakan oleh ahli sukan profesional atau orang-orang yang banyak bekerja. Ia memberi manfaat kepada sesiapa sahaja, walaupun ia hanya senaman ringan seperti berjalan biasa.Tujuan Urut Sukan
Urut sukan direka untuk mencegah dan melegakan kecederaan dan keadaan yang berkaitan dengan senaman atau sukan. Ia selalunya boleh agak berat dan yang bermaksud untuk melegakan dan mengurangkan tekanan dan ketegangan yang terdapat di dalam tisu lembut badan semasa bersukan. Ia boleh dijalankan sebelum, semasa, atau selepas bermain sukan atau bersenam dan menggunakan teknik-teknik yang direka untuk meningkatkan daya tahan dan prestasi, untuk mengurangkan peluang kecederaan dan jika terdapat kecederaan, untuk mengurangkan masa pemulihan.

Apa Urut Sukan Boleh Lakukan Untuk Anda
Urut sukan boleh merawat pelbagai penyakit dan kecederaan yang mungkin berlaku akibat daripada senaman. Ia juga mempunyai faedah lain yang membolehkan anda untuk berlatih atau bersukan dengan lebih cekap. Beberapa faedah urutan sukan termasuk:
1. Mengurangkan kadar keletihan
2. Melegakan bengkak
3. Mengurangkan ketegangan otot
4. Menggalakkan fleksibiliti
5. Melegakan kesakitan
6. Mencegah kecederaan
7. Meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah
8. Meningkatkan peredaran darah dan aliran limfa
9. Merawat kecederaan seperti splin shin , siku tenis (tennis elbow) , terseliuh dan strain , paha (hamstring) dan lain-lain.

0 ulasan: