Selasa, 30 Disember 2014

Apa itu Ketegangan Otot?

Ketegangan otot, atau otot ditarik, adalah apabila otot anda adalah sememangnya telah terlalu padat atau koyak. Ini biasanya berlaku akibat keletihan, berlebihan atau penggunaan otot yang tidak wajar. Strain boleh berlaku dalam mana-mana otot, tetapi adalah yang paling biasa pada otot di kawasan pinggang (lower back), leher, bahu, dan hamstring (otot belakang paha).


Ketegangan otot menyebabkan kesakitan dan boleh membataskan pergerakan dalam kumpulan otot yang terjejas. Strain ringan kepada sederhana boleh dirawat di rumah dengan ais, haba, dan ubat-ubatan anti -radang. Strain tahap tinggi atau koyakan mungkin memerlukan rawatan perubatan.


Gejala ringan kepada strain otot yang sederhana biasanya hilang dalam masa beberapa minggu . Strain yang lebih teruk mungkin mengambil bulan untuk sembuh.
Tanda-tanda Ketegangan otot

Gejala termasuk :
1.       Sakit secara tiba-tiba sakit
2.       Kesakitan
3.       Julat pergerakan menjadi terhad
4.       Lebam atau perubahan warna
5.       Bengkak
6.       Merasa sukar untuk bergerak (seperti diikat)
7.       Otot bergegar
8.       Kekakuan otot
9.       Kelemahan otot

Dalam kes strain sederhana, otot koyak (otot terlibat) akan merasai keras, tetapi masih cukup fleksibel untuk digunakan. Ketegangan otot yang teruk ialah apabila otot koyak dan menyebabkan kesakitan serta pergerakan yang sangat terhad .

Punca Ketegangan otot
Satu ketegangan otot akut ialah apabila otot anda terkoyak secara tiba-tiba dan tidak disangka-sangka . Ini boleh disebabkan oleh :
1.       Tidak memanaskan badan dengan betul sebelum aktiviti fizikal
2.       Fleksibiliti yang lemah
3.       Keupayaan (conditioning) fizikal yang lemah
4.       Terlalu memaksa dan keletihan

Satu ketegangan akut boleh berlaku apabila anda :
1.       Tergelicir atau kehilangan kedudukan anda
2.       Melompat, berlari , atau melempar
3.       Mengangkat sesuatu yang berat
4.       Mengangkat dalam kedudukan yang janggal

Strain otot kronik adalah hasil daripada pergerakan berulang-ulang. Ini boleh disebabkan oleh :
1.       Sukan seperti mendayung , tenis, golf, atau besbol
2.       Mengekalkan kedudukan yang janggal untuk jangka masa yang lama, seperti bekerja di meja
3.       Postur badan yang lemah

Bantuan Pertama bagi Ketegangan otot
Kebanyakan tapisan otot boleh dirawat di rumah. Menurut Klinik Mayo, strain otot kecil boleh dirawat dengan kaedah RICE: Rehat(Rest), Ais(Ice), Mampatan(Compression) dan Ketinggian (Elevation) ( Mayo Clinic, 2011).

Berehat. Elakkan menggunakan otot anda untuk beberapa hari, terutamanya jika pergerakan menyebabkan peningkatan dalam kesakitan. Rehat terlalu banyak boleh menyebabkan otot menjadi lemah, yang boleh memanjangkan proses penyembuhan. Selepas dua hari, perlahan-lahan mula menggunakan kumpulan otot yang terjejas, menjaga supaya tidak keterlaluan.

Ais. Letakkan ais sebaik sahaja berlaku kecederaana. Ini akan mengurangkan bengkak. Jangan letakkan ais secara langsung pada kulit - penggunaan pek ais atau balut ais dalam tuala. Pastikan ais di otot anda selama kira-kira 15 minit. Ulangi setiap jam pada hari pertama . Untuk beberapa hari akan datang , letakkan ais kira-kira setiap empat jam.


Mampatan. Untuk mengurangkan bengkak, balut kawasan yang terjejas dengan pembalut elastik sehingga bengkak surut. Jangan membalut dengan terlalu ketat, kerana ini boleh mengurangkan peredaran darah.

Tinggikan . Dalam apa keadaan, patikan otot yang tercedera ditinggikan melebihi atas paras jantung anda.


Kaedah penjagaan diri yang lain termasuk:
A.      Ubat-ubatan anti -radang. Gunakan ubat anti –radang yang boleh diperolehi di farmasi, seperti acetaminophen atau ibuprofen. Ini akan membantu mengurangkan kesakitan dan mengurangkan bengkak.
B.      Haba. Selepas tiga hari, kenakan haba (minyak, tuam dll) kepada otot beberapa kali sehari.
C.      Regangan. Tidak merehatkan otot terlalu lama. Ini boleh menyebabkan ketegangan dan kelemahan. Mulakan regangan ringgan secepat mungkin . Perlahan-lahan meningkatkan tahap aktiviti .
D.      Memanaskan badan. Apabila anda kembali ke aktiviti biasa , pastikan untuk meregangkan dan memanaskan badan sebelum bersenam.
E.       Kekalkan kecergasan. Anda kurang cenderung untuk mengalami kecederaan jika otot anda kuat dan sihat.

0 ulasan: